God studentøkonomi – eller?

Vi ser tegn på det overalt. Matvareprisene har steget betydelig, strømmen er dyrere enn før, husleien øker og renta er det store diskusjonstemaet rundt lunsjen. Så hvordan påvirkes du som student i disse dager?

Jo, det er dårlige tider, baktusbror. Dagens studiestøtte dekker ikke de reelle kostnadene studentene har, og dagens studenter er fattigere enn før.* I 2002 var det fullt mulig å være heltidsstudent, men i dag er det nok bare en fjern drøm – med mindre du er en av de heldige studentene som mottar økonomisk støtte hjemmefra. Nasjonal studentorganisasjon (NSO) har utarbeidet et studentbudsjett basert på tall fra blant annet Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) og Statistisk sentralbyrå (SSB), som viser at en student havner 6407 kr i minus hver måned. Hjelp.

Så hvordan kan du som student få mest mulig ut av pengene dine?

Det er lurt å lage en budsjettplan for månedlige utgifter. Vurder hva som bør prioriteres. Det er ingenting galt med å nyte en Starbucks-kaffe i kantina, men hvis det skjer hver eneste dag, må du i hvert fall planlegge for det. Skriv opp alle faste utgifter som husleie, strøm, mat, internett, mobil, månedskort og strømmetjenester. Når du har oversikt over hva du faktisk har å rutte med, kan du planlegge deretter.

Her finner du en enkel mal for månedlig budsjettplan.

Studentersamfunnet ved Høgskolen i Molde jobber med å skaffe gode rabatter til studentene, nettopp fordi ting er dyrt nok som det er. Vi anbefaler deg å se hvilke rabatter som er tilgjengelig med studentoblatet og kjøpe deg dette! Det er rabatter på alt fra taxi til mat og kultur.

Her finner du en oversikt over de inkluderte rabattene i studentoblatet.

Mange studenter velger å ha en deltidsjobb ved siden av studiene. Ikke bare får du litt ekstra penger i lommen hver måned, du får også arbeidserfaring som du kan skrive på CV-en din. Visste du at det finnes deltidsjobber som hjelpelærer ved Høgskolen? Eller at SiMolde ansetter studenter hvert år? Disse deltidsjobbene gjør at du ikke trenger å reise langt fra campus, og samtidig blir kjent med medstudenter. Velg en deltidsjobb som ikke krasjer med studiene dine.

Hvis du mottar støtte fra Lånekassen, er det viktig å passe på at du ikke overstiger inntektsgrensen på 214 213 kr (2024). Hvis du tjener mer enn dette, får du mindre stipend.
Har du formue så må du også forholde deg til formuegrensen som Lånekassen har satt.
Mer informasjon får du her.


Å ta buss er såklart billigere enn taxi, selv med oblatpris. FRAM tilbyr rimelige periodebilletter for studenter, ut det året de er 29. Legger du inn start- og stoppested istedenfor å velge hele fylket blir det enda rimeligere. Molde kommune tilbyr også gratis kollektivkort for de studentene som melder flytting, det kan du finne mer informasjon om på kommunens nettsider.

Trenger du virkelig abonnement på Netflix, HBO, Viaplay, TV 2 Play og Spotify? Dette kan fort bli kostbart hver måned. Sjekk ut om det er mulig å dele kontoer med venner eller familiemedlemmer. Visste du for eksempel at du kan fryse abonnement når de ikke er i bruk? Ta deg en runde og bytt ut hva det er du betaler for, på den måten får du et bevisst forhold til strømmetjenestene du bruker og ikke.

Hvis du har utgifter knyttet til legetjenester, psykolog, medisiner på blå resept eller fysikalsk behandling, kan du faktisk søke samskipnaden om refusjon for dette. Les mer om ordningen her.

Visste du at unge voksne mellom 19-26 år bare trenger å betale 25% av utgiftene til tannhelsetjeneste? Kriteriet er at du henvender deg til den offentlige tannhelsetjenesten. Det offentlige dekker de resterende 75%. Mer informasjon kan du lese her.

Det kan være utfordrende å finne mat som både er økonomisk og sunn. Hvis du har tilgang til en bil eller kjenner noen som har det, kan det være smart å samkjøre storhandelen og begrense antall turer til butikken. Det å være bevisst på kjedevalget kan spare deg penger, i tillegg til det å planlegge middager for hele uken og bruke ingrediensene på en måte som reduserer svinnet.

Andre tips:

  • Du kan også spare penger ved å kjøpe fryste grønnsaker som ofte er billigere og har en lengre holdbarhet enn ferske.
  • Når du handler, se på prisen per kilo og forsøk å lage mat som kan serveres i flere måltider og fryses i små porsjoner.
  • Husk at matpakker bare er så kjedelig som du velger å lage de.
  • Unngå å kjøpe drikkevarer ved å fylle opp vannflaske på vannstasjonene du finner rundt omkring på Høgskolen.

Du kan laste ned appen «mattilbud» for å se hvilke tilbud som finnes i butikkene og når det kan lønne seg å handle. Appen «good to go» gir deg informasjon om hvilke restauranter og matbutikker som gir gode rabatter på varer når butikken skal stenges.

Har du hørt om byttedag? Mange venner arrangerer det, og bytter klær som ikke lengre passer eller utstyr som de ikke trenger lengre. Det er mulig å kjøpe brukte møbler, bøker og klær til en rimelig pris. Lag deg en konto på Tise eller følg med på Finn.no.

Molde kommune har også mange gode gjenbruksbutikker og gratisbutikker du kan sjekke ut.

Mangler du utstyr til sportsaktiviteter?
Da anbefaler vi at du sjekker ut artikkelen vi har skrevet om BUA.

Å opprette flere kontoer i nettbanken kan gi en enklere oversikt og hjelpe deg å spare. Du kan prøve å lage kontoer som er øremerket til mat, reiser og generell sparing.

Studenter som har muligheten til å spare og er under 34 år, kan opprette en BSU-konto som er øremerket til boligkjøp. Dette gir skattefordeler og sikrer egenkapital når den tid kommer. Hvis du har muligheten til å fylle opp BSU-kontoen i januar så gir det bedre renteinntekter enn hvis du fyller opp i desember – men nå er vi på detaljenivå. All sparing er god sparing! Hvis du ikke har hørt om fastrenteinnskudd så kan du sjekke ut det også, gode renter for periodevis sparing.

Det hjelper ikke å lage et månedsbudsjett dersom du ikke skjønner hva det er som gjør at det eventuelt sprekker. Å vite hva pengene dine går til er helt nødvendig for å få en god økonomisk oversikt og muligheten til å endre forbruket ditt etter behov.

Er storstipendet brukt opp før det har kommet på konto? Har du rotet deg borti inkasso eller lånt penger for å få endene til å møtes? Det er ikke noe kjekt å bekymre seg for økonomi, og det vil ofte føles bedre når man snakker med noen om det.

Lurer du på hva andre studenter spør om angående økonomi og rettigheter?
Sjekk ut studenter spør!

Kilder: *(Rapport 10-2024 om Studiestøttens kjøpekraft, 2024).