New year – new me! Må det være slik?
Et fåtall av oss er født med en indre Petter Stordalen, som våkner jublende fordi det «endelig er mandag«. Likevel skjer det noe med mange av oss når klokka bikker midnatt på nyttårsaften, og vi plutselig har et nytt år med nye muligheter foran oss. Jeg skal spise sunnere, jeg skal trene mer, jeg skal forberede meg godt til forelesningene, jeg skal spare mer penger – ja, gjerne alt på en gang.
Kjenner du deg igjen?
Det er ikke nødvendigvis dårlig å gjøre endringer, men for å lykkes med endringer du faktisk ønsker å oppnå, har vi noen tips til deg:
Hvis målet er å spise sunnere, kan vi enes om at det er en fordel å fjerne usunn mat som er lett tilgjengelig og heller kjøpe inn sunne alternativer. Det samme gjelder skolearbeidet: vurder hva som ikke fungerte så bra for deg i fjor, og skap en god struktur fra starten av året. Det er mye enklere å finne motivasjon når man er i forkant med skolearbeidet (eller i det minste henger med), enn når man føler seg på etterskudd.
Hva betyr det egentlig å trene oftere eller være bedre forberedt til forelesning? Du må være helt konkret når du setter deg nye mål. Hvor mange ganger i uken skal du trene? På hvilke dager? Skal det være morgen eller kveld? Det samme gjelder for skolearbeidet. Hva fungerte i fjor, og hva bør du endre på? For å oppleve mestring er det også viktig å planlegge små, konkrete steg fra gang til gang. Store mål kan føre til større skuffelser hvis de ikke nås. Derfor er det viktig å ha realistiske delmål underveis.
Hvis nyttårsforsettet ditt innebærer å endre vaner, trenger du ikke å droppe hele prosjektet hvis du opplever et set-back eller ikke får gjort det akkurat slik du ønsker. Tvert imot kan du jo bare prøve igjen neste dag? Det tar tid å etablere nye vaner, og det er ikke slik at det er alt eller ingenting!
Du kjenner deg selv best. Det kan være bra å bli inspirert av andre, og du er nok ikke alene om å ha nyttårsforsetter for det nye året. Det er derfor stor sannsynlighet for at sosiale medier vil fylles med innhold om et nytt og bedre liv. Men hva alle andre gjør i januar kan ikke du gjøre noe med. Prøv å være bevisst når du eventuelt sammenligner deg med andre, og om det gjør deg godt eller ikke. Ha fokus på deg selv og dine ambisjoner for 2025, så blir det mye lettere å lykkes og mye lettere å være deg.
Det er ikke realistisk å bli en superhelt over natten som både trener, spiser sunt, studerer, sparer penger og er sosial. Hvis det er definisjonen på en superhelt da. Til syvende og sist handler det om å være fornøyd med de endringene du faktisk oppnår og de skrittene du tar underveis hvis de er viktige for deg. Enhver positiv endring er nettopp det – positiv.
Og helt til slutt: spiller det egentlig noen rolle i det store bildet om du ikke klarer å oppnå nyttårsforsettene dine? Er du ikke bra nok selv om du feiler av og til? En av fordelene med et nytt semester er nettopp det at du kan legge det forrige bak deg. Og det kommer jo faktisk ett nytt semester til høsten igjen.
Velkommen «back to school»!