Studentrådgivers beste tips til eksamensforberedelsene

Her får du noen gode tips til å mestre eksamen! 

Som student skal man avlegge noen eksamener gjennom sin studietid, og for mange kan dette oppleves stressende. Det er vanlig, og ikke farlig å være stresset i eksamensperioden. Det å være skjerpet, ha nerver og vært spent i forkant av eksamen kan hjelpe deg med å holde fokus og pushe deg til å prestere. Det er når disse nervene tar overhånd at det kan bli utfordrende for mange. Vi har derfor laget noen tips du kan følge for å mestre eksamensperioden på best mulig måte. 

Start med å skaffe deg en oversikt og lag en plan.

Planen kan gjerne inneholde delmål og frister for når du skal jobbe med eksamen og når du skal ta pauser.

Kryss av for når du har nådd de ulike delmålene, – dette gir deg en mestringsfølelse, samtidig som du holder god oversikt over hvordan du ligger an og hva du må prioritere fremover. Husk også å legg inn tid til repetisjon, eller planlegg for en økt iløpet av uka der du skal få tatt igjen det som ikke gikk som planlagt tidligere. 

Når du kjenner du blir ukonsentrert eller føler at nervene tar overhånd kan det være fint med et pust i bakken.

Hjernen vår trenger pauser for å prosessere det vi akkurat har lest, så legg gjerne inn en pause når det har gått mellom 30-60 minutter. Det kan være en matpause, en pratepause eller en pause for å strekke på kroppen.

Husk: det hjelper ikke å jobbe syv timer med eksamen hvis kun to av de er effektive! 

Før du går løs på oppgaven er det viktig å lese emnebeskrivelsen godt.

Hva forventes at du skal kunne i dette emnet? De fleste studenter stryker ikke på eksamen på grunn av mangel på kunnskap, men fordi de ikke klarer å få frem kunnskapen sin på eksamen. Bruk derfor emnebeskrivelsen og studieplanen aktivt når du forbereder deg til eksamen. 

Jobb med en ting om gangen.

Ikke gap over alt du «burde» ha gjort, men følg planen du har laget. Jobb et sted du trives, og som lar deg holde fokus på eksamen fremfor andre distraksjoner. Skru gjerne av varsler på mobilen, eller bruk ulike apper som gjør deg utilgjengelig mens du leser.

Eksempel kan være «skjerpa» – en app som gir deg gode tips til studieteknikk og det å holde fokus. «Skjerpa» kan du lese mer om her

Begynn og avslutt dagen med noe du får til!

Det er en sammenheng mellom hva vi tenker og hva vi føler. Negativt selvsnakk har ofte negative konsekvenser.

Prøv å bli oppmerksom på tankemønstret ditt. Ved å være bevisst på tankene dine og i hvilke situasjoner de kommer, har du bedre mulighet til å vurdere hvordan du skal forholde deg til de. Når du merker at tankene dine dreier seg mot ”dette får jeg ikke til, jeg kommer til å stryke”, prøv heller å tenke som en idrettsutøver: ”Dette får jeg til!” 

Å jobbe sammen med andre medstudenter er ikke bare sosialt, men gir en mulighet for å tenke høyt, diskutere og repetere fagstoffet.  Øv deg på å forklare det du leser på til noen andre! Dere kan også bruke puggekort for å teste hverandre.

Prioriter det som gir deg energi i eksamensperioden!

Det å gå seg en tur i frisk luft, bevege på kroppen, ta seg en treningsøkt, gjøre yoga eller være sosial med venner er viktig – også i eksamenstiden. Prioriter også søvn, helst 7 timer hver natt. Hjernen lader og jobber hardt også når du sover. 

Vær fornøyd med det du får gjort og belønn deg selv.

Dersom nervene tar overhånd i eksamensforberedelsene eller på selve eksamensdagen så hjelper det å ha noen å snakke med. Våre studentrådgivere har god erfaring i å håndtere nerver, og er tilgjengelig for deg gjennom hele studietiden din.