Topp 10 tips til å bo i kollektiv
Skal du bo for deg selv for første gang? En del studenter flytter ut for første gang når de skal studere. Det kan by på en del utfordringer men det kan også by på mange gode og morsomme minner! Å bo med andre mennesker er en fin måte å bli bedre kjent med deg selv og lære å møte mennesker med ulike personligheter. Her kommer det en guide til å bo i kollektiv!
Studentene er enige!
Etter høstens kollektivmøter, spurte vi alle spørsmålet ''Hva skal til for å trives i et kollektiv''. Dette er hva studentene våre svarer er viktigst:
- Kommunikasjon
- Respekt
- Insje til aktiviteter å gjøre sammen
- Gi og ta - tilpass deg
- Ikke døm andre
Håper du finner punktene våre nedenfor nyttige for å få et fint kollektiv :)
1. Snakk om grenser på forhånd
La det første dere gjør være å arrangere et møte hvor dere snakker om følgende ting:
• Hva det er å være en god samboer
• Er det ok å låne ting uten å spørre?
• Hva med vors og fest?
• Morgen – og kveldsrutiner
• Vaskerutiner
La alle svare, og kom frem til en løsning som fungerer for alle.
Hvorfor? Fordi folk er oppvokst med ulike rutiner og har ulike grenser for hva som er greit og ikke. De med mange søsken er kanskje bedre vant med å låne ting uten å spørre, mens enebarna kanskje er vant til å ha sitt for seg selv. Snakk om det på forhånd, slik at dere vet hva de andre tolererer og ikke.

2. Spør / Snakk om det
Heller en gang for mye enn en gang for lite. Det meste løser seg med et enkelt spørsmål, og det kommer antageligvis samboeren din til å sette pris på. Det er ikke alle som liker å låne bort hårbørster og teposer, og da er det fint å spørre slik at den andre ikke trenger å irritere seg. Så kan du heller sette standarden og vise raushet. Sjansen er stor for at delegleden smitter.
Kommunikasjon er kilden til alt godt. Ikke gå og irriter deg over ting, prøv å unngå en kjempeeksplosjon ved å snakke rolig om det underveis. Hvis du kjenner at sinnet begynner å boble, ta noen minutter å ro deg ned før du snakker med den det gjelder. Det er sjelden man kommer noen vei med sinne.

3. La ting gå
Høres kanskje unødvendig ut – men virkelig, la små ting gå. Velg dine kamper. Og hvis du først skal ta det opp, ta det opp på en ordentlig måte, og sørg for at dere går fra samtalen som venner.


4. Felles prosjekt
Et felles prosjekt kan styrke fellesfølelsen. Eksempler kan være:
• Alle panteflaskepenger legges i en krukke, og pengene går til for eksempel dopapir og rengjøring, eller pizzamiddag på lørdag.
• Hvis dette passer dere: avtal en fast vaskedag i uka. Spill litt musikk, vask en times tid, og avslutt med kaffeslabberas.
• Sy hver deres pute til sofaen. Så føler alle litt eierskap, og det er en fin felles aktivitet.
• Kjøp en potteplante eller plant et frø som alle har ansvar for. Kartlegg hvor mye den har vokst for hver uke. Kanskje er det bare en plante som skal til for at alle skal bli bestevenner?
Det viktigste er å finne noe alle kan ta del i. Det trenger ikke være stort, men noe som gjør at dere må kommunisere om litt andre ting enn dobørster og strømregninger også.
5. Legg ditt private unna
Hvis du noe privat som du ikke vil at noen skal låne det, legg det på rommet. Det er vanskeligere å holde styr på hvem som eier hva av ting som ligger på fellesarealene. Private utstyr på kjøkkenbenken? Marker med ditt navn.

6. Inviter med!
Skal du ha fest eller middagsselskap? Vurder å invitere samboerne dine med! Det blir de garantert glade for. Det er jo slik at det er alles bolig, og det er ikke sikkert det blir så god stemning hvis de ikke føler seg velkomne i sitt eget hjem. The more the merrier!
7. Felles middag
Prøv å gjøre noe koselig sammen en gang i blant. Dere skal jo faktisk være en liten familie en stund fremover. Det er dessuten mye hyggeligere å bo med folk du kjenner, og en middag i uka eller noe annet koselig kan gjøre mye for fellesskapsfølelsen.


8. Mitt rot = felles rot
Tipset her er å tenke over på at når man roter i felles arealet som er ditt ansvar, så blir det et problem for de andre også. Om det er vanskelig å rydde eller vaske over, så burde utstyr som klut, mopp og vaskemidler være lett tilgjengelig. Om dere har det under kjøkkenbenken, et skap eller i toalettområdet. Kontinuitet med å holde det rent er viktig for at det skal bli lettere til å sette i gang hver gang. Samme som trening!
9. Bruk headsett
Av og til så kan det være smart å holde musikken eller podcasten din for deg selv. Det som kan være fin lyd og god stemning for deg kan være støy for andre. Bruk headsett for at du ikke skal bli forstyret av andre eller du forstyrere de andre.

10. Regler er til for en grunn.
Og grunnen til det er å holde orden for våre studentboliger. Hindre problemer og skader for deg og alle andre. Det er de overordnede reglene er noe vi i SiMolde lager for at de fleste skal ha et flott opphold. Men de interne reglene i kollektivet er også like viktig. Det er lett å se på regler som begrensninger, men det er bare retningslinjer for et godt felleskap.

Problemer i kollektivet?
Det er tilgjengelig for Book en Bomiljøkoordinator til å være med på kollektivmøter for deg og dere.
Vi håper at alle våre beboere finner seg til rette!